zondag 9 februari 2014

Rammenas, een interessante wintergroente

De winter is niet echt een druk tuinseizoen.  Binnenkort kunnen we alweer paprika's zaaien en de fruitbomen lemen, maar er is een lange rustperiode geweest.  
Als de herfst nadert en tijdens de winterperiode zelf vind ik het altijd zo jammer dat je bijna niets meer kan zaaien...
Gelukkig is er dan rammenas, de dikke zwarte radijsachtige, die je de hele winter door kan oogsten!

Ik zet even alle toepassingen die ik voor deze winterknol gevonden heb op een rijtje.  Weet je zelf nog een recept of een manier om rammenas te gebruiken: laat het me alsjeblieft weten!

Recepten en toepassingen met Rammenas

Soepen
Rammenas verleent aan je soep een mooie witte kleur.
Als je als basisingrediënten rammenas, aardappel (om te binden), ui, look en kruiden neemt, dan kan er niet veel verkeerd gaan.  Om het af te werken zou je kunnen werken met witte wijn of sojamelk/room.

Stoofpotjes
De zwarte wortel is heerlijk in allerhande stoofpotjes.  Denk aan een mix van pastinaak, zoete aardappel, wortel, kool, rode biet, raapjes, spruitjes, ...en rammenas!

Slaatjes
Rammenas smaakt pittig wanneer je het raspt.  Lekker in een slaatje of zelfs als broodbeleg. 

Pastasaus
Gisteren een witte rammenassoep gemaakt en nog wat overschot?  Bak wat champignons in schijfjes met ui en look, en gebruik de soeprestjes om een heerlijke pastasaus mee te maken!

Rammenaschips
Als je rammenas in dunne schijfjes snijdt en deze in de oven met olijfolie en zout bakt, krijg je een gezonde en lekkere chips!

Rammenasketchup
Een raar idee, misschien, maar echt de moeite, zeker als je van kaneel houdt!  Het recept vond ik in het fantastische boek "Inmaken en bewaren" van Wil en Netty Engels-Geurts.  Schil en rasp 500 g rammenas, snij een spaans pepertje fijn, rasp een ui.  Schil twee dikke tomaten en snij ze in stukjes.  Zet dit alles op samen met 2 dl kwaliteitsazijn, 100 g bruine suiker, 100 g rozijnen, kaneel, peperkorrels, chilipoeder en zout.  Laat pruttelen tot de groenten gaar zijn.  Giet heet in gesteriliseerde potten. Te gebruiken bij hartige gerechten, zoals gewone ketchup.

Gefermenteerde Rammenas
Gefermenteerd voedsel is heerlijk, het bewaart lang en het is hypergezond.  Bovendien is het makkelijk te maken.  Met gefermenteerde rammenas zet je iets bijzonders op tafel bij wijze van slaatje.  Voeg je er rode biet aan toe, dan krijg je roze rammenas!  Een recept om zelf zuurkool te maken vind je hier - aan die zuurkool kan je ook rammenas toevoegen.  Of probeer gefermenteerde rammenas uit op volgende wijze: neem een rammenas, schil en snij of rasp in stukjes.  Doe de groente in een grote glazen pot.  Voeg mosterdzaad, laurierblad, korianderpoeder, en gember toe naar smaak.  Los 1 el zout op in 250 ml water.  Giet dit zoute water over de groentemengeling tot het nog 1 cm onder de rand staat.  Leg een stuk kaasdoek over de potopening en bevestig met een elastiekje.  Laat enkele dagen fermenteren.  Draai er daarna een deksel op en bewaar in een koele ruimte.    

Rammenassiroop
Deze siroop kan je niet enkel als "snoepje" gebruiken, het goedje dient ook als geneesmiddel!  Rammenas heeft een helende werking bij verkoudheden.  Voor een recept, kijk hier

Rammenastandpasta
Toegegeven, deze heb ik nog niet uitgeprobeerd!  Ik  hou het bij mijn makkelijkste en goedkoopste zelfgemaakte tandpasta ooit, voorlopig.  Maar slecht kan deze tandpasta  toch alvast niet smaken.  Volgens dit artikel laat je venkelzaad, munt en rammenas in brandewijn trekken.  Hoe je deze vloeistof vervolgens gebruikt staat er helaas niet bij.    


Geen opmerkingen: