zondag 11 december 2016

Zelf Zoete Aardappelen telen!

In het boek van James Wong las ik voor het eerst over hoe je zelf, zelfs in ons koude klimaat, zoete aardappelen kan telen.
De zoete aardappel is lekker en heel waardevol voor je gezondheid. Bovendien kan hij, in de juiste omstandigheden, een overvloedige oogst opleveren!
Redenen genoeg om de teelt eens uit te proberen. Ik liet een aantal potten in mijn serre staan en keek er nauwelijks naar om (gaf heel weinig water). Desondanks had ik toch een leuke oogst!


De heel dunne exemplaren op de bovenste foto geven aan dat het groeiseizoen voor de plant te kort was. Volgend jaar zet ik ze opnieuw (stekken van eigengeteelde patat, nu) maar dan in bakken in de volle zon, buiten: dat schijnt het beste te zijn, toch als je op zware grond teelt en als er zich concurrenten (woelmuis) in je tuin bevinden!

Zoete Aardappelen telen
Nodig:
-1 of 2 zoete aardappelen uit de biowinkel of gekregen/geruild
-pot en schoteltje
-potgrond
-glas water
Hoe doe je het?
1.Wacht tot de lente.
2.Bevochtig de zaaigrond in de pot.
3.Zet de zoete aardappel rechtop in de potgrond op een warme, zonnige vensterbank. Dus met één helft in de grond, en één helft erbovenuit stekend.
4.Hou enkele weken vochtig.
5.Als het goed is, verschijnen er nu groene ogen die uitgroeien tot dunne stekjes.
6.Wanneer die stekjes ongeveer 20 cm lang zijn, pluk je ze voorzichtig af.
7.Steek ze minstens 12 uur in een glas water, of tot je ziet dat ze worteltjes krijgen. 
8.Nu kan je ze verpotten in grotere potten.
9.Hou ze binnen of in de kas tot ze sterk genoeg zijn en tot het vorstgevaar voorbij is.
10.Nu kan je ze ofwel in de serre in diepe potten uitplanten, of in volle grond. Kies je voor volle grond (wat aangeraden wordt, maar dan heb je wel mogelijks te maken met belagers als slakken en woelratten), zoek dan een heel zonnige plek uit. Desnoods kan je ook in bakken in de zon buiten planten. Belangrijk is dat het lichte en toch voedzame grond is.
11.Wacht met oogsten tot de eerste vorst gepasseerd is, en het blad zwart verkleurd is.
12.Oogst heel voorzichtig want de zoete aardappelen hebben nu nog slechts een heel dun velletje dat snel stuk gaat.
13.Vers geoogst smaken ze naar niets: laat ze binnen een tijdje rijpen tot de schil gehard is en de smaak op gang gekomen. 
14.Bewaar ze daarna op een donkere, droge plek. Ze zijn zes maanden houdbaar bij ongeveer 15 graden.
15.In de lente kan je dan alle stappen vanaf 1 herhalen!

Geen opmerkingen: