zondag 28 januari 2018

Tips en trucs om je hond vegan op te voeden!

Lang zal ze leven, lang zal ze leven!
Hip hip hoera, afgelopen november werd ons allerliefste hondje drie jaar!


 Wat zing jij nu?

Wow, dat ze al drie jaar bij ons is - wat geweldig!
Ze is de liefste, en mooiste en slimste hond ter wereld - maar ik vermoed dat alle hondenouders dat zeggen van hun huisdier!

Speciaal aan onze hond (los dus van dat ze echt wel de mooiste, slimste en liefste hond E-vah isssss!) is dat we haar al sinds we haar hebben (12 weken was ze toen) vegan eten geven.

Hier kan je lezen waarom wij onze lieve hond per sé vegan wilden opvoeden. Niet om haar te pesten, hoor. (het idee :)

En hier kan je nog meer tips lezen. Onze hond is nog nooit ziek geweest. Haar vacht blinkt als een spiegel — dat is altijd het eerste wat mensen die haar nog nooit gezien hebben zeggen. Ze is heel energiek (we wandelen minstens een uur per dag met haar) en heel slim (ook mentaal proberen we haar op tijd en stond "uit te dagen", lees moe maken :) door spelletjes, nieuwe oefeningen, etc te doen en aan te leren.

Is er geen enkel nadeel aan dat vegan hondeneten, dan?

-Ik zal eerlijk zijn: ik weet niet of het komt a) doordat ze geen buitenren heeft en wij haar dus minstens drie keer per dag uitlaten (1 u smorgens, smiddags en savonds een korter uitje) OF b) doordat ze vegan eet, maar ik merk dat ze vaak drie keer per dag een grote boodschap doet. Als dit effectief zou komen doordat vegan voer sneller verteert, dan zou ik het leuk vinden, in het geval dat je overweegt om je hond vegan op te voeden, dat je nagaat 1) of je je hond een buitenren kan aanbieden wanneer jij weg bent, 2) of je tijd vrij kan maken om minstens drie keer per dag je hond uit te laten. Het is zielig voor een dier als het niet naar de wc kan gaan terwijl het dringend moet...

-Nog een nadeel: als baasje kan je soms te maken krijgen vooroordelen. Veel mensen vinden het belachelijk om aan een hond (in hun ogen een echte carnivoor, hoewel honden geëvolueerd zijn tot omnivoren) vegan eten te geven.Ik begrijp dat. Mijn doel is: minder dierenleed. En zelf vind ik het behoorlijk onbegrijpelijk dat anno 2018 nog zoveel mensen vlees eten, terwijl dat onnodig is, en terwijl het zoveel leed en vervuiling veroorzaakt... Tja, ieder zijn/haar keuze 🙂

Met kauwstaaf tandenborstel


Ter ere van haar derde verjaardagje wil ik hier de vegan en eco tips en tricks die wij leerden ivm onze hond even bundelen :)

Je hond vegan en eco opvoeden: tips en trucs!

1. Afbreekbare plastic zakjes voor kakjes
In veel biowinkels kan je groenten en fruit in bio afbreekbare zakjes wegen. Ons Eva-magazine en dat van Velt komt toe in bio-afbreekbare plastic omslag. Wij hergebruiken die zakjes altijd op wandelingen, voor wanneer onze hond nietsvermoedend haar grote boodschap tevreden achterlaat midden op een chique oprit.

2.Vegan hondenuitwerpselen mogen op de composthoop!
Die gevulde zakjes nemen we vervolgens weer mee naar huis. Onze hond krijgt hoogkwalitatief bio en vegan voer, dus naast de inhoud van ons droog toilet mogen ook haar boodschapjes de composthoop op. Levert  super-compost op voor onze moestuin!

3.Yarrah rules
Nee, ik word niet gesponsord. Helaas hoor, Yarrah ;)
Ik vind dit vegavoer echt een fantastische uitvinding. Ik zou in principe vegan kunnen koken voor onze hond, maar dat zou me heel wat tijd, inspanning en hoofdbreken zorgen, want ik wil echt dat ze alles in de juiste verhoudingen binnenkrijgt.
Wat mij betreft is dit het beste vegan hondenvoer dat bestaat.

4.Viva de kikkererwt
— ook bruine linzen vallen in de smaak. Onze hond zou echt alles doen voor een kikkererwtje als beloning :) ook is ze dol op aquafaba: eens dat is afgekoeld, likt ze het helemaal schoon.

5.Zelf vegan hondenkauwtjes maken
Er zijn recepten zat op het internet. Zelf zocht ik naar een hard soort koekje - ik maakte het in de droogoven en hier kan je lezen hoe! Onlangs probeerde ik kauwstaven van rijstbloem, pompoenpuree, gistvlok en gekookte kikkererwten te maken... met behulp van een krokettenmachine!
Het resultaat werd zeer gesmaakt - binnenkort een verslagje over wat je nog al met zo'n machine kan doen, met foto's!

6.koolsteeltjes! Waar is 'de kool'!
Dat is een zoekspelletje dat we doen: vind de kool! De hond vindt het fijn om zo n koolstengel helemaal aan flarden te bijten. Het geeft enorm veel opruimwerk, al die kleine stukjes, maar het is het waard ;)



7.Becobone en West Paw's kauwbehoefte
We merken dat de hond af en toe toch echt graag wil kauwen: zo is ze bv een meester geworden in het tijdens wandelingen opsporen van dierenbotjes. Je zou ervan versteld staan, hoe vaak wij op wandelingen botjes vinden — die mag mevrouw dan meenemen of ter plaatse oppeuzelen. Maar om haar kauwbehoefte vaker te vervullen, schaften we ons een Becobone aan. Gemaakt van eco rubber en rijsthulzen. Gaat ondertussen al drie jaar mee. Onlangs konden we niet weerstaan aan een kauwbot van Westpaw - volledig recycleerbaar en duurzaam geproduceerd, en de hond is er dol op!

8.Whimzee
De schattigste kauwtjes op de markt moeten wel de whimzee familie zijn! Vooral bij de egelvormige wordt onze hond helemaal gek! Wij vermoeden, dat ze denkt dat het egeltje leeft. Telkens we haar zo'n kauwtje geven speelt ze er eerst mee, om het vervolgens op de gekste plekken te "begraven" onder kussens en dekens, weer "op te graven" en elders te verstoppen, enzovoort. Uiteindelijk (soms pas na twee weken!!) komt er een moment waarop ze de egel met veel smaak opeet. De andere Whimzee kauwtjes hebben in haar ogen minder status: de krokodil en de staven eet ze per direct op!

9.Furminator
Haar! Haaaaaaaaar! We vegen of stofzuigen hier minstens één keer per dag, en telkens hebben we een kussensloop vol lang zwart hondenhaar. Dat gooien we bij op de composthoop: het is heel goed voor de waarde van onze compost, en het " verteert" blijkbaar snel: ben nog nooit overgebleven plukken in de bak tegengekomen!
Sinds ik een furminator (fijne metalen kam) kocht, komt er nog evenveel haar van de hond af, maar je kan het beter "plannen": wanneer we haar kammen is het niet meer zo dat je vijf minuten na het stofzuigen alweer de vloer niet meer kan zien...
Was ik wat handiger met naald, breipriem en weefgetouw, dan zou ik subiet een hondenhaarverzameling aanleggen om er een warme zachte muts mee te breien! Er zijn veel mensen die dat doen, hoor: check hier en hier. En ja, nat hondenhaar ruikt niet zo geweldig, maar je kan de "wol" nog altijd wassen voor je er draad van spint. Overigens stinkt onze hond in het geheel niet, van haar eigen, en dat heeft zeker ook met haar voeding te maken. Ze kent tussen haakjes wel alles van stinken hoor. Stinken is haar hobby: als ze ergens mest vindt, is het gegarandeerd dat ze er zich inrolt...

10.Lijnzaadijsje
Hier vind je een recept om een hondenijsje van lijnzaad te maken: goed voor het kauwen, voor verkoeling in de zomer, en voor haar huid. Geef nooit rauw lijnzaad aan je hond: het moet eerst geweekt, gespoeld en daarna gekookt worden voor het veilig is.

11. Pindakaas!
Wat een geweldige uitvinding, dat holle Becobone bot (zie nummertje 7)! Je steekt het vol pindakaas en je hond is uren zoet om alles er uit te likken. Als je een bio pindakaas zonder zout kiest, en het met mate geeft, is het een gezonde snack voor je beestje!

12. Broodkorsten
Mijn vriend bakt zelf brood en houdt niet van de korsten. Die laat hij hard worden voor paneermeel, of om brood van oud brood mee te bakken. Maar... Sinds we ontdekt hebben dat onze doggie werkelijk DOL is op die korsten, zelfs op de kruimeltjes, hebben we nog amper paneermeel over! Ze vindt het een superbeloning om op te kauwen!

13. Gekookte maïskolf
... Vindt ze absoluut heeeerlijk!





14.Zoek de piggy!
Dit is een niet zo eco speeltje (made in china, niet-eco rubber) dat we ooit eens in een opwelling gekocht hebben — we konden niet aan de verleiding weerstaan. Het piepbeestje gaat ondertussen al drie jaar mee: onze hond krijgt het slechts af en toe (ze vindt het leuk als haar toys afgewisseld worden, en op die manier raakt ze haar speeltjes nooit beu) en behandelt het varkentje heeeeel voorzichtig: we denken, dat zij denkt, dat dit piepende kleine beestje leeft :)
Ze kent de naam van het diertje ("de Piggy") en vindt het absoluut geweldig als wij hem verstoppen en zij mag zoeken!  Verder heeft ze geleerd om de piggy los te laten op commando, en om hem te brengen!
Onze hond kent ook onze namen, waardoor wij hier betrekkelijk vaak verstoppertje spelen 😄

15.Powtato knots
Een commerciële harde snack van Benevo gemaakt van zoete aardappel die hier heel erg in de smaak valt! Zodra onze eigen oogst zoete aardappelen eens meevalt (lees hier hoe je ze zelf kan kweken) ga ik zoete aardappelschijfjes drogen in de droogoven voor de hond - dat is een goedkopere en ecologischere oplossing! Ook pompoen (wat makkelijker te kweken dan bataat, en je hebt er al snel heel veel van) is droogbaar en onze hond vindt het tof om op de gedroogde pompoenschijfjes te kauwen! Binnenkort volgt een handleiding pompoen drogen op de Zelfvoorzieningsbijbel :)

16.Tekentang
Wij schaften ons deze hele handige tekentang aan. In het seizoen zitten hier veel teken. Ik testte met succes een zelfgemaakt antitekenmiddel uit (hier het recept), maar moet er bij zeggen dat het niet lang bewaart (de geur moet sterk zijn, bedoel ik).
Wel maakten we een keer iets mee, in verband met teken, met een hond die hier logeerde dat ons echt verbaasd heeft.
We waren met beide honden door het bos geweest in vol tekenseizoen. Onze eigen hond, die dus vegan eet, hadden we niet behandeld. Ook niet met zelfgemaakt antitekenmiddel (soms vergeten we dat gewoon). We dachten dat de gasthond door zijn baasjes met zo n pipet behandeld was (dat hadden ze ons verteld).
De volgende dag vielen er, hou je vast, vijftien dikke volgezogen grijze teken van de logee-hond af. Iiiieuw. Onze eigen hond had er...geen één.
Toen de baasjes de gasthond kwamen ophalen, vertelden we hen hierover. Oh, verdorie, zeiden  ze, we waren dat vergeten: het pipetje liep op zijn einde en moest vervangen worden.
Dus: de ene hond krijgt na 1 wandeling 15 teken, de andere 0. Beiden zijn onbehandeld. Wat is het verschil? Onze logee-hond at regulier hondenvoer met vlees...
Ik weet niet of er een andere uitleg voor bestaat, hoor, dit leek me echter het meest logische. Ik heb wel eens gelezen dat vegan honden minder kans op teken/vlooien hebben doordat ze, vanwege hun voeding, anders ruiken. Ik kan niet zeggen dat onze hond geen teken heeft, want dat is absoluut niet waar. Maar in dit geval was het verschil toch erg frappant...
Ook weet ik niet of het is omdat ik gewoon aan de geur van onze eigen hond gewend ben, maar als ik andere honden ruik (die vleesvoer krijgen), dan vind ik telkens dat de onze minder stinkt...



18.Gedroogde kokoshelften
Deze kan je in de toko kopen, onze hond is dol op deze taaie kauwtjes!

18. Tot slot leerden wij dat volgende zaken giftig zijn voor je hond en dat je ze dus absoluut niet aan je hond mag geven:
avocado, druiven en rozijnen, xylitol, walnoot, suiker, chocolade

Na al dat eten mag je wel even lui op je rug met je poten in de lucht in de zetel gaan liggen, toch?








 Hebben jullie nog meer tips en tricks?

2 opmerkingen:

Greet zei

Wat een hoop tips! Ik zal er eens rustig de tijd voor moeten nemen om ze door te nemen.
Onze hond eet 'gewoon' hondenvoer. Ik weet wel dat het kan, vegan hondenvoer, maar nooit werk van gemaakt om dat goed uit te zoeken.
En verder vinden wij hem ook de liefste en de mooiste hond ooit, maar niet per se de slimste (een geweldig beest, maar soms toch beetje dom:-).

Unknown zei

Zo leuk om te zien! Onze honden zijn ook vegan, we zijn ook fan van yarrah en mengen het met Benevo brokjes.
En de poepzakjes mogen we hier ook vaak boven halen :p